Iskanje šivanke v kopici sena

Nekoč se je kot luksuz smatralo, če si si privoščil res kaj razkošnega, kaj takega, kar si ne more privoščiti vsak slehernik z redno službo, rednimi dohodki in nadpovprečnimi prejemki.
Eksotične počitnice, jadrnica, hiša z bazenom, …
Zdaj, ko je kriza in se standardi nižajo, je tudi razkošje padlo nekaj stopenj.
Luksuz je že, če lahko enkrat mesečno obeduješ v restavraciji, greš denimo v kino ali pa v gledališče, si kupiš knjigo ali dve.
Kultura je rezervirana za buržuje.

Povprečnež s svojo mezdo – ki je mimogrede, v kolikor je sploh izplačana, tudi že nekakšen luksuz, si o čem takem niti razmišljati ne drzne.
Njemu je že to zadosti, da dobi plačilo. Nizko in nepošteno, a vendarle.

Vedno več pa je takih, ki prejemajo socialno pomoč, ki je neke vrste kredit, in sanjajo o tem, da bodo lahko tudi oni delali in za delo prejemali zaslužek.
Uradno je takih 122.187.
Registriranih iskalcev zaposlitve namreč. Ta trenutek. Številka se vsakodnevno veča, saj ljudi odpuščajo kar po tekočem traku. V resnici je brezposelnih več.
Prostih delovnih mest pa je 734. Od tega jih je precej v tujini. Avstrija, Nemčija, Belgija. EU. Tudi Arabski polotok, za doktorje medicine.
Tu je treba upoštevati še tiste službe, ki so že oddane, a so razpisi vseeno zunaj, saj zakonodaja tako veleva.

Odstotek si izračunajte sami, je pa tudi brez procentnega računa kaj hitro razvidno, da so možnosti za zaposlitev … borne.
Preden se prijavite na delovno mesto je dobro preveriti še, če ni delodajalec na kakšni od črnih list, povprašati po forumih o izkušnjah drugih, o morebitnem neplačilu in kar je še takih nevšečnostih, ki so vse pogostejše na trgu delovne sile.

V podjetju, kamor sem odnesel ‘ponudbo’, (na delavnicah za iskanje zaposlitve so nam namreč svetovali uporabljati ta izraz, da so trendi sedaj drugačni, ker ‘prošnja’ zveni kot bi prosil vbogajme), mi je gospa v kadrovski povedala, da slabo kaže.

Prednost imajo namreč ljudje iz ‘ranljivih skupin’.
Nekdanji odvisniki, bivši kaznjenci, osebe s stopnjo invalidnosti in ljudje iz ogroženih etničnih skupin.
Ker se (žal) nikoli nisem navlekel heroina, zaradi tega pristal v kehi in posledično ohromil svoj možgan ali pa se kot civil preselil v romsko naselje, imajo vsi ti, pred menoj prednost.
Če niso seveda že zaposleni prek programa javnih del, ali pa so zaradi predolge zlorabe mamil invalidsko upokojeni, prejemajo invalidsko penzijo in se režijo na vse (gnile in redke) zobe.

Ker sem relativno mlad, vsaj glede na to, da bomo očitno, če bomo le imeli kje, delali do osemdesetega leta, je pred menoj vsaj še 40 delovnih let.
A kaj, ko mi službe, ki so za moj profil, se pravi človeka z nedokončano srednjo šolo, jemljejo izobraženci, ki ne dobijo služb na ministrstvih, uradih in tam, kjer bi bili potrebni.
Tiste službe imajo namreč povzpetneži, ljudje z dobrimi vezami in goljufi s ponarejenimi spričevali.
Neredko so te lastnosti zbrane v eni osebi.

Na razgovoru za skladiščnika, me je direktor, ki je kar sam prevzel vlogo kadrovika, po petnajstih minutah vprašal, če imam res le osnovno šolo … da se mu zdim načitan in razgledan, ter da zategadelj ne sodim ravno med police surovin in polizdelkov, saj on potrebuje nekoga, ki bo delal in ubogal. Nekoga, ki bo vodljiv.

Prepameten za svojo uradno izobrazbo, a s premalo papirji, izkazi in spričevali, za službe, ki bi jih menda dobro opravljal.

Prijatelj, ki me vsake toliko povpraša po nasvetu, kadar oblikuje kako besedilo za naročnika, mi pravi, da bi bil izvrsten pisec besedil, ali kot v žargonu pravijo ‘copywriter’. A nimam nobenih referenc, saj vsepovsod iščejo nekoga z izkušnjami.
Kje te dobiti, je težavnejše vprašanje od tistega s kuro in jajcem.

Po mnenju marsikoga, bi lahko pisal tudi članke za kako revijo, portal ali pa brezplačnik.
Navzlic moji (ne)izobrazbi pišem za lokalni časopis, a je tudi tisti desetak za članek postal zgolj pobožna želja in je sedaj vse na volonterski bazi.

‘S tvojimi sposobnostmi in idejami, ti bo zagotovo uspelo! Štiri jurje in pol ti dajo! Predstavi poslovni načrt na zavodu, zmeni se, da ti dajo tisti osnovni kapital in se loti posla!
Premisli, v čem si res dober, kaj rad počneš, s kom bi rad delal, da osrečuje tako tebe kot druge in objavi oglas!’, mi je dejala prijateljica ondan.

‘Te prosim … Tistih 4.500 evrov jim vrneš v enem letu za prispevke in dajatve, le sliši se bolje če ti ‘dajo’ denar, kot pa da bi rekli, da si eno leto oproščen plačevanja. Sploh pa … kdo mi bo plačal za lizanje pičke!?’

Advertisements
Prejšnja objava
Naslednja objava
Komentiraj

3 komentarji

 1. Vesna

   /  maj 30, 2013

  S tvojimi kapacitetami bi ti najbrž uspelo že v jesenskem roku: http://www.ric.si/splosna_matura/splosne_informacije/ – glej info za 21- letnike.

  Odgovori
 2. Kosta, ne razumi me narobe, ampak glede na tvojo stopnjo inteligence in razgledanosti te je za v skladišče res preprosto škoda. Vem, služba je le služba in petnajstega v mesecu dobiš plačo (če jo dobiš), ne vem pa, če je smiselno opravljat neko delo pri katerem trpiš. Meni se je psihično stanje dramatično začelo slabšat po tistem, ko sem že dve leti delal v proizvodnji ( papirnica, štiriizmensko delo, mobing, slabi odnosi med sodelavci). Vem pa tudi to, da pri iskanju služb v tem času ne moreš biti izbirčen. Ampak moje mnenje je tako. Raje sem še pol leta na socialni podpori in najdem neko kvalitetno zaposlitev – v mislih imam Avstrijo ali Nemčijo, kot, da v Sloveniji opravljam delo, ki ga ne maram, v firmi, ki jo sovražim ob šefu, ki ga ne prenesem za 500 evrov. No, je pa to moje skromno mnenje.

  Odgovori
 3. Nataša

   /  oktober 16, 2014

  Glede na to, da rad pišeš in odlično pišeš… si pomislil, da bi napisal kak scenarij in poskusil z njim?

  Odgovori

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: