Prismrad preteklosti

Tuhtal sem kje pravzaprav pričeti s temle zapisom in se nato odločil, da nikakor ne na začetku. Začetek je namreč v nekih davnih časih, o katerih lahko priča le redko kdo, a je kljub temu vedno več takih, ki o njih govore, kot bi jih sami bili doživljali.

O njih vem le tisto, kar so nas učili in kar sem o njih izvedel iz filmov, ki so bili svoj čas na sporedu prav vsak teden ter sem po izdatnem nedeljskem kosilu, na kavču bridko jokal ob usodah junakov kot so bili Valter, Tihi, Boško Buha, Prle in še mnogi drugi, ali pa sem bil ves vzhičen nad njihovim junaštvom, saj so bili oni tisti, ki so bili zaslužni zato, da živimo v svobodi, v svoji domovini ter lahko govorimo svoj jezik.

Naj jih en lep kurc gleda!
Njih in njihovo zavednost ter ljubezen do domače grude!

Če bi ne bili tako zagnani in bi malo manj kljubovali mrazu in tankom in lakoti in letalom in Hansom in ta belim in ta črnim, bi lahko jedel kurčevo Milko vsak dan, v prašička bi deval marke in ga pridno redil, tako pa so v njem žvenketali usrani ničvredni dinarji ter kasneje tolarji.

Mar bi malce pomislili s svojimi bedastimi balkanskimi beticami in uvideli, da se res nima smisla upirati tehnološko in gospodarsko bolj razviti sili. To sploh ni bil boj proti okupatorju, ampak je bil boj proti napredku! Kot bi si želeli biti še naprej kmetovalci in kozji pastirji, ko pa bi bili lahko vsi inženirji in zdravniki. Namesto vožnje z Audiji in Mercedesi so izbrali Jugote in Stoenke. Glupsoni.

Kako ironično, da so potem trumoma odhajali na delo ravno tja. K zavojevalcem. Še bolj ironično pa je, da so nas vsega učili zaman. Piše se namreč nova zgodovina. Njo pišejo poraženci. Zmagovalci se kakopak ne strinjajo. Najbolj ironično pa je, da je teh pišočih vse polno!
Za božjo voljo, kje pa so bili zadnjega pol stoletja?

Sit sem teh bitk in borb med enimi in drugimi!
Vse te krepke in čile stoletnike, ki za Alzheimerja še niso slišali, saj jim spomin še kako dobro dela, kot tudi njihove sinove in hčere ter njih potomce bi povabil v visoko proračunsko oddajo, za katero scenarij rade volje prepustim kakšni komercialni televiziji, ki bi v tej naši državi zagotovo našla primerno gorat in gozdnat predel, najdeni poligon primerno ogradila in omejila dostop ostalim, v njem pa bi vsi ti, ki so z glavo in omejenim umom še vedno v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, lahko končno in dokončno obračunali med seboj.
Vse to bi lahko prenašali v živo, da bi po koncu vojne ne bilo ‘ta je storil to, tisti pa ono’. Vse bi bilo zabeleženo, dokumentirano in evidentirano.

Poln kufer vas ‘mam!
Pejte v gmajno pa se tam zmen’te do konca! S čimerkoli že! S puškami svojih dedov, z lugerji, granatami, z zarjavelimi bajoneti, brzostrelkami, s kamni, topovi, krepelci, sekirami …!

bitka

Vseeno mi je.
Jaz si bom šel po smoki za 0,37 evra in nemasten čips za 0,83 evra in bom pogledal vsaj zadnji del. Evo, prisežem.

Sedemdeset let je že skoraj minilo!!! Mislite dat’ kdaj gmh!?
Točno zaradi takih kot ste vi se ne premaknemo nikamor, ker se pustite politikantom manipulirat in deliti na vaše, naše, njihove, bele, rdeče.
Ne vidite, da smo v tem dreku vsi skupaj!?
Ni vaših, ni naših!
Smo le ‘mi’ in ‘oni’.

Mi . ki nimamo nič, pa bi nam še tisto radi vzeli (tako besen sem, da kurčevega Brendija citiram!) in oni, ki imajo vse, pa jim je še tisto premalo!

Odprite oči,  zbudite se in zavohajte drek!
Ker kmalu tudi kufeta ne boste imeli več, da bi vas zbujal in držal pokonci.

Polpretekla zgodovina … 

Prejšnja objava
Naslednja objava
Komentiraj

10 komentarjev

 1. Hm, ne vem, no. Ne pozabit, da je bila tista dojče partija od možica z brčicami socijalistička. Kao radnička. GRadili so avtocesto za vso večnost pa to.Vprašanje, a bi vsi tisti kričeči strici dovolili kaj napredka, kaj šele milko, čeprav je rjava, če bi se jih bilo pustilo pri miru.
  No, res pa je, da tudi naši zmagoslavni strici ne dovolijo preveč napredka … še pijanci majo boljše razloge, da se držijo svojega plota – njim bi se lahko res zvrtelo od višine.

  Odgovori
 2. Vasja Belšak

   /  29 avgusta, 2013

  Hm, nekaj si spregledal … če bi zmagala druga stran, ne bi grizel čokolado in čips iz zelo preprostega razloga … tvojega očeta bi namreč lepo do konca izkoristili, potem pa lepo skurili v kakšnem krematoriju, ko ne bo bil več za rabo! Mama bi verjetno kakšno desetletje zabavala vojsko über alles, potem pa bi jo čakala ista usoda kot očeta! Da razumeš, kaj si je v svoji idiotski glavi zamislil za Slovane njegovo rasno čisto veličanstvo Hitler, moraš najprej v detajle poznati knjigo Mein Kampf in še kup druge nacistične ideologije, ki je hotela živeti na račun “manj vrednih ras”, med katere, žal, sodimo tudi mi … no, kdo je manj vreden, se je na koncu pokazalo v praksi! O naših bedastih domobrancih in drugih kvizlingih pa je tako škoda izgubljat besed, saj so jih obsojali celo njihovi “delodajalci” in nobenega dvoma ni, da bi v primeru zmage nacizma končali prvi v kakšnem koncentracijskem taborišču po hitrem postopku! Žal so tako bedasti, da se tega še danes ne zavedajo!!

  Odgovori
 3. O sveta pomagavka! So crknili sarkazem detektorji!?
  Še enkrat prebrat, tokrat z vklopljenimi aparaturami!!!

  Odgovori
  • Oh, se mi je zdelo, da sem se kar očitno priključila na najdeno plast sarkazma? 😦
   (pred … 30 leti (joj, da si to upam priznati) je pri nas na jugoslovansko-avstrijski meji praviloma deževalo pripomb tipa “ne bi bilo treba kupovati učbenikov za nemščino” … seveda smo svoje maloobmejne zgulili med juriši nad deželo milke in roza in srebrnih in zlatih lesenih barvic pa Bravotov… in da nas ni bilo preveč sram pred tistimi osebki v domačem, socialističnem ogledalu, smo tako govorili … tako še danes včasih tudi ženske iz tiste patriarhalne pokrajine na daljnem evropskem vzhodu jezik stegnemo v namene sarkazma. No, vsaj takrat, ko se skrivamo za anonimnostjo svetovnega spleta.

   Odgovori
  • linda

    /  30 avgusta, 2013

   eni pac enostavno ne stekajo! zivljenje je tukaj in zdaj – steje samo ta trenutek….tocno ta! Da te ponovim – pizda vam materna, kaj vam ni jasno?????

   Odgovori
   • Vasja Belšak

     /  30 avgusta, 2013

    O, je jasno! Pa še kako!! Prav zdaj se nam dogajajo Rovte in Šentjošt in podobna sranja iz preteklosti … pa če nam še tako hudo ne odgovarja to dogajanje!! Po običaju prav omejena desnica dela sranja in se krmi s preteklostjo, ker jim drugo ni preostalo!

 4. Če bi te v tvojih sanjskih pogojih uspel kdo spočeti, bi najbrž poliral čevlje na kakšnem nemškem štacionu, kot en pošvedran nemški mozeg. Ker če bi bilo veliko tako inteligentnih, bi zmagal Hitler in ne zavezniki, ki so dvignili zahodno Nemčijo iz pepela, da so si tam ustvarili oporišča sredi Evrope. Po takem razpletu niti ne bi bilo možno pričakovati, da Suchard ostal v Švici in se ukvarjal z Milko, najbrž bi prešaltal na ure, predvsem tiste zadnje in na veliko grobaril. Ne vem kaj je ljudem, zadnje čase se dvigajo domobranske ideje, čeprav so kvizlinge po celem svetu več ali manj likvidirali. Oni so podpirali nemško genocidno idejo. Pa se današnje generacije čudijo, da so s takimi v takratnem režimu precej nemilo opravili. Zagovarjanje kapitalizma je zgolj izgovor za posrane izdajalske gate.
  In desnici jih ne bo uspelo oprati še sto let. Samo svoje bodo dodali.
  Res je. Bolj pametno bi bilo, da so tiho in ne delajo Sloveniji sramote. Motiko v roke, pa bo pečenka za župnika, krompirček pa za doma. Kapitalisti zarukani.

  Ja, s sedanjostjo bi se morali ukvarjati. A sedanjosti se očitno ne da postaviti v zrak. Vse mora imeti trdne in poštene temelje na katere je narod lahko ponosen.

  Odgovori
 5. Preveč dolgoveziš in dolgocepiš za sarkazem. Vsak natančno bere na začetku in malo manj proti koncu. Saj se ga da slutiti, ampak ga je ravno toliko, da bi ti kak Majer ploskal.

  Odgovori
 6. Društvo Negativ

   /  20 februarja, 2014

  Mali kmetje na šahovnici,saj nobeden v svetu sploh ne opazi ovčk iz Slovenije

  Odgovori
 7. Miro

   /  25 junija, 2015

  Ne verjamem, da bodo tisti katerim si namenil tole pisanje razumeli kaj si jim hotel povedati. So predaleč v svojem prepričanju, da je tretja argentinska generacija sedaj na potezi. In na žalost tudi je.

  Odgovori

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: