Bazar bizarnosti

Zadnjih nekaj dni je dogajanje na slovenskem političnem parketu doseglo vrh. Vrh bizarnosti, da ne bo pomote. Bolj primerno od parketa, bi bili prepereli smrekovi plohi, kakršni so v boksih za krave ali pa konje v stajah, saj se tale naša politična živina, obnaša bolj primerno kaki štali kot pa parlamentu.
Vse skupaj niti tragikomično ni več. Spominja me na nekdaj sila gledan wrestling, kjer so se razni Hulki in Machomani grdo gledali, se precej očitno zaigrano zravsali, ob udarcih na gobec topotali z nogami, da je imel gledalec lažen občutek strašanske silovitosti in mržnje, ki jo domnevno čutijo en do drugega, prejemnik šusa pa se je zvrnil po tleh, kot bi ga zadela krogla za rušenje.
Čez trenutek ali dva pa je bil že na nogah, brez modrice, brez podplutbe, brez kakršnegakoli znaka poškodbe. Seveda je šlo le za šov, za prodajo spominkov in navijaških rekvizitov.

wrestling
Tako se tudi tile naši politikanti mrko gledajo spod čela, na koncu pa v isti državnozborski menzi, sedeč en ob drugem in nasproti si, srebajo cvetačno kremno juhico, si režejo koščke žrebičkovih zrezkov na posteljici iz rukole, za prilogo si izberejo gratiniran mladi krompirček in popečen bio korenček, na koncu pa se še posladkajo s kosom čokoladne torte z mangovim nadevom, medtem ko otrokom v šolah, ko čakajo na porcijo makaronflajša, piskajo alarmi, ker nimajo plačane položnice za kosilo.
Upravnica šolske kaznilnice, potem ko nekomu od staršev prekipi in obelodani to sicer delujočo metodo, prevzame odgovornost, minister za šolstvo pa jo okrca, češ: ‘ti, ti ravnateljica …’, sporni detektor po nekaj letih!, umaknejo in kot pravijo onkraj Kolpe – nikome ništa!
Tako kot teroristične organizacije, ki vržejo v luft stavbo, z avtomobilom polnim eksploziva razstrelijo nakupovalni center ali pa strmoglavijo letalo.
‘Živjo, tukaj tainta teroristična združba, mi smo bili, toliko da bodo znali mediji poročati kdo je krivec za povzročeno škodo in žrtve pa lep pozdrav do naslednjič.’
Zgodi pa se nič!
Kaj nam pomaga imenovanje nove komisije za preprečevanje korupcije, ko pa so tudi ti zlizani s tistimi, ki naj bi jih nadzorovali!?
Model nadzorništva se ne obnese! Treba je imeti ljudi, ki ne potrebujejo nadzora! Ljudi, ki jim je moč zaupati in so le tega tudi vredni!

kpk
Tudi v tovarnah in podjetjih reč ne deluje.
Nekoga določijo za majstra oziroma preddelavca, ta pa svoje podrejene nadzoruje.
Bolje rečeno bi bilo, da jim utruja med samim delovnim procesom, jim teži z nesmiselnimi nalogami in jim nalaga delo, ki bi ga moral opraviti sam, s tem pa jim onemogoča delo, za katero so plačani – no, zaradi katerega so tam, pustimo to, ali so petnajstega delavci tudi prejemniki plač, ob strani – opraviti dobro.
Kajti, če bi bilo delo dobro opravljeno, norma dosežena in projekti izpeljani, potrebe po nadzorniku ne bi bilo.
Zato ima vsak nadzornik svojega nadzornika, vsak majstr vodjo izmene, vsak vodja izmene vodjo oddelka, vsak frdaman vodja oddelka direktorja sektorja in tako dalje in tako naprej …
Skoraj vedno pa majstr oznani tistega, ki spodkopava njegovo avtoriteto ali pa onega čigar znanje in sposobnosti presegajo njegove, namesto, da bi ukrepal zoper nekoga, ki svoje delo opravlja slabo in površno. Ta malomarnež mu ne hodi navzkriž, ta ohranja njegovo delovno mesto, mu kima in se mu smehlja, oni drugi pa mu bevskne, da čemu se suka okoli njega in ga moti, ko pa je vse postorjeno kot mora biti!
Ravno zato. Že od nekdaj so mlatili konja, ki vleče. Pridnega so imeli za vleko voza, onega šepavega, pa so imeli bolj zato, da so ga jahali otroci. Če so ga vpregli je bil bolj v napoto kot ne, zato je žrebec vlekel kar sam, medtem ko je oni drugi žvečil oves.

Kadar si nekdo, ki je nesposoben, ki ne ve ne kaj počne, ne kako se zadevi streže, sam določi nadzornika pa je vrag vzel šalo. Saj niti ne vem, s čim bi tako skrajno neumnost označil, ko pa slovenščina premore toliko izrazov za slaboumneža.
Bizgec, cepec, teslo, bebec, trap, butec, bedak, kreten, budalo, potem pa so še klinični izrazi kreten, debil, idiot, imbecil, moron.
Le za kaj imamo toliko nazivov za človeka s slabšim možganskim valovanjem?
Iz istega razloga kot imajo Eskimi mnogo poimenovanj za sneg. Povsod je!
In ker je povsod, ker oni ločijo različne sorte in vrste in načine padanja snega, imajo zanje različna imena. Tako kot imamo mi – očitno – povsod zadosti brljavih, nesposobnih, počasnih in malce umsko izzvanih osebkov, ki so sicer lahko neškodljivi, a ko dobijo v roke vajeti so bolj nevarni od tepčka, ki teče s škarjami.
Tile pa imajo v rokah nabito šibrovko. Vojsko, policijo, patrie in sodstvo.
Tecimo, bežimo, reši se kdor se more, saj smo do sedaj naivno mislili – če smo – da je njihov gospodar ljudstvo, saj jih je le to izvolilo, a se vedno bolj kaže, da je njihov gospodar denar. Pred njim klečeplazijo, zaradi njega šušmarijo, potvarjajo, se pretvarjajo in nam lažejo v ksihte.
Vem, da se ne sodi človeka po videzu, a ko sem prvič uzrl fotografijo teh novih kapekajevcev, sem se spomnil na nanizanko Little Britain, ki slovi po svojem črnem humorju, bizarnih in grotesknih situacijah ter po rahlo retardiranih likih.
Podobnost še ne pomeni ničesar, ka-li?
Ali pač?

Advertisements
Komentiraj

1 komentar

  1. 13 sem jih naštel. 13 izrazov za ljudi s slabšim možganskim delovanjem. Odličen zapis. Kot vedno. 😉

    Odgovori

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: