Akcija! Čistilna akcija

Minule dni je po vseh kočevskih vaseh, zaselkih, obronkih gozdov in mesta ter tudi v samem mestu potekala akcija ‘Očistimo Kočevsko 2014’, ki je s plakati in domiselnimi skorajda inštalacijami, vabila vse občane in ozaveščene ljudi, k pospravljanju odvrženih smeti, ki so se skozi leto nakopičile vsepovsod. 

Slogan ‘Bodi boljši! Sodeluj!’, me je zbodel naravnost v zrkli.

Boljši naj bom od koga!? 

Od tistih, ki brezvestno smetijo in onesnažujejo okolje z odlaganjem odpadkov v naravo? 
Od ljudi , ki brez kančka slabe vesti odmetavajo papirčke, polivinilaste vrečke, svoje izpraznjene pločevinke in plastenke, ki zavržejo pokakane pleničke svojih pamžev kar v najbližje grmovje, izrabljene pnevmatike zakotalijo v graben, dotrajane hladilnike, pralne stroje in zamrzovalne skrinje pa zvrnejo v kakšno, kot za to namenjeno gozdno globel ali vrtačo, ki jih je kočevski kras kot nalašč ustvaril, si bržda mislijo tile, ki se takole pišmevuhovsko znebijo nepotrebne navlake. 

Mar nisem zadosti dober že s tem, da ne odlagam smeti v naravo!?
Še pospravljal naj bi za njimi!?
Da bodo imeli do naslednje čistilne akcije kam odlagati svoje smeti!? 
Nak! Ne bom!

Nikarte me narobe razumeti … 
Vsem organizatorjem, pobudnikom in kakorkoli vpletenim, z največjim spoštovanjem snamem klobuk. Pozdravljam ves trud, dobro voljo, vnemo in pripravljenost dobrih ljudi, društev in organizacij, ki se odzovejo in nesebično počistijo nesnago, ki jo brezvestneži skozi vse leto namečejo naokrog in z njo svinjajo okolje. Tudi sam sem predlani čistil okolico jezera, s seboj vlačil celo potomca, a zgolj zaradi vzgojno izobraževalnih vzgibov. Da ga podučim česa se ne počne. 

Ne bom mu pa privzgojil občutka, da eni smetijo, drugi pa čistijo.
O tem, kaj vse je moč najti na bregovih jezera ter v njegovi neposredni okolici sem pisal že v članku z naslovom ‘Jezero’ marca 2011. Odziv nanj in na moje razmišljanje, kdo bi mogel odvreči embalažo hrane in konzerve, je bil klic ogorčenega ribiča, da njegovi ribiški kolegi tega pač ne počnejo.

Tudi prav. Najbrž sem iz čiste hudobije v photoshopu uredil vrečo vabe za ribe in jo na fotografijo strateško namestil na tla ob jezeru. 

Težko je za kogarkoli trditi, da ta pa ni tak in bi kaj takega nikoli in nikdar ne storil. 
Krivično pa je tudi reči, da so onesnaževalci le določen sloj ali segment prebivalstva. 

Če ostanete po kakšni prireditvi še kake pol urice, ko se prizorišče izprazni, se boste lahko na lastne oči prepričali o tem, da onesnaževalska miselnost ne pozna meja. 
Razkropljena je prav med vse ljudi. 
Tako med tiste, ki nimajo ravno mnogo, kot tudi med tiste, ki imajo precej pod palcem. 
Med nižji ,višji in srednji sloj. Med staro in mlado. 

Razlika med nekom, ki rad prisluhne denimo narodno zabavnim vižam in ima malce bolj ruralno ozadje, ali pa nekom, ki ima raje bolj klasične melodije in je na prvi pogled nekolikanj bolj fin, je le ta, da bo oni za seboj pustil ovojne papirčke ki-ki bombonov in plastenko od Zale, tisti uglajeni pa omote od Rafaello kroglic in embalažo od Evian vode. 
Nikakršnega pokazatelja ni, po katerem bi se lahko ravnali in brez kančka dvoma dejali, da je nekdo slabši ali boljši.

Prav tako ne čutim nobene potrebe po biti boljši. Sem bolj za enakopravnost … 
Najprej naj onesnaževalci dosežejo raven tistih, ki ne smetijo, potem pa gremo lahko skupaj pospravljat na čistilno akcijo … 

Aja, ne! Ne bomo šli! Ne bo treba!
Ker ne bo česa pospraviti! 

A kako to doseči? 
Z ozaveščanjem o ekologiji že od ranih nog. Z zgledom. Otrok tistega, ki smeti, se bo skoraj zagotovo tudi sam nalezel vzorca.
Kaj pa storiti s kršitelji?
Jih kaznovati? Že, že … toda kdo in na kašen način? 
Morda bi bilo zanimivo takega odeti v florescentno oblačilo in mu naložiti nekaj dnevno pospravljanje okoli šol in vrtcev … Se mi pa kar dozdeva, da bi se počutil ponižanega in bi mu bilo nerodno. 
Me prav zanima, če bi mu bilo kaj nerodno, če bi ga zalotili medtem, ko bi s prikolice stresal odslužen televizor ali pa stare cegle.

tevelizor

Advertisements
Naslednja objava
Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: